ATTACHMENT “A”

PROPOSED ARTC TRACK ACCESSAGREEMENT —OUTSTANDING ISSUES

Term and Warranty of Entitlement to Grant Access

We understand that if SCT agrees to take atrain path for a specific term, the price for that train
path will, subject to the variation of charges clause, remain fixed. Isour understanding correct?
|s there any limit on the term to be granted?

We ask these questions because in the past, it has not been clear as to whether ARTC may enter
into long term agreements in respect to both the granting of atrain path and the price for that train
path. In fact, on a number of occasions, it has been stated that ARTC is not in a position to enter
into a long term agreement on price.

In the Inter-Governmental Agreement (IGA) dated 14 November 1997, clause 11.7 provides as
follows:-

“ The Company shall not enter into any new access contracts extending beyond 30 June
2003 without the agreement of the relevant minister (s). The renegotiating of existing
contracts which have a term extending beyond 30 June 2003 will also require the
agreement of the relevant minister (s). Those ministerswill develop a simple process of
ensuring this clearance process functions effectively and does not impede oper ations of the
company” .

ARTC has advised that its articles provide for access beyond 2003. Does this mean that the
parties can agree on a price for a particular train path which price would remain fixed (subject to
the variation of charges clause) beyond 2003.

Discrimination between Operators

Whilst, at our request, sub-clause 5.6 has been amended and sub-clause 5.7 has been included, we
remain concerned that the draft agreement may be used so as to discriminate between operators
with Like Train Paths,

Our concern arises because of the following:-
@ In sub-clause 5.6 (b), it is provided that the pricing principles may be applied
differently between operators by reason of a number of matters including the nature

of the Train service and the longevity of access agreements,

(b) Sub-clauses 5.7 (c) and (d) provides alevel of comfort to operators that Like Train
Paths will attract the same price. However, it is of concern that these clauses are to



be read “without limiting clause 5.6 (b)” which is the very clause that states that the
pricing principles may be applied differently between operators by reason of a
number of matters including the nature of the train services and the longevity of
access agreements”’;

(© Sub-clause 5.6 (d) provides that the operator must have evidence that a third party
has been sold a Like Train Path for alower price. Our concern here is that we will
not have such evidence unless these specia prices are published. Isthisto be the
case? If so, then clause 5.7 should be amended to reflect this;

(d) In the evert it is shown that the other operator has been operating on aLike Train
Path at alower price, then it is only reasonable that this reduction in priceis
retrospectively applied to SCT’ s train path back to the time when the other operator
was offered the lower price; and

(e In the draft agreement, there is presently no transparency or openness in respect to
both price and non-price conditions. In the absence of transparency, an operator is
not in a position to know whether it is being discriminated against.

We note ARTC' s previous advice to us was that thiswas a“grey” issue but that ARTC was not
prepared to change this clause further because sub-clause 5.6 (f) provided for any disagreement to
be resolved pursuant to the dispute resolution procedures. Our concern here is that the resolution
of any dispute would proceed subject to sub-clause 5.6 (b).

Notification of Environmental Conditions

In relation to sub-clause 13.5, we reiterate our earlier concern that an operator should not be
required to accept a direction by an environmental authority in circumstances where that operator
islegally entitled to challenge that direction.

Presently, pursuant to sub-clause 13.5 (b), if ARTC is given adirection by a competent authority,
then the operator is obliged to implement whatever action ARTC considers reasonable in order to
prevent, mitigate or remedy the situation. It would only be reasonable that the operator be
allowed an opportunity to challenge the direction by the competent authority before being required
to follow ARTC' s requirements (albeit reasonable requirements).

Indemnities
Our concern in relation to the indemnity provisions are as follows:-
@ As part of the change from the previous AN indemnity clause to a*“causal” based
indemnity clause, ARTC has required that the operator indemnify it not only in

regards to claims againgt it, but aso in regard to claims by it. Thisis not fair or
reasonable;



(b)

(©

(d)

(€

(f)

The present “causal” based indemnity clauses are not satisfactory because:-

@) This clause requires operators to contract into aliability that operators are
finding uninsurable; and

(i) This clause has been inappropriately drafted as an umbrella liability clause
that would expose operators to liabilities that would otherwise be dealt with
elsewhere in the agreement or at common law;

In relation to damage to the network arising out of the use by the operator, we do
not believe the operator should be liable unless it is negligent. The clause needs to
reflect this;

Under the clause as currently drafted, there could be circumstances where the
condition of the track causes or contributes to a derailment yet ARTC escapes
liability because of the inappropriate standards referred to in sub-clause 6.1 which
we deal with separately below;

In sub-clause 15.2 (a) (iv), the reference to “ARTC” should in fact be a reference to
“the Operator”. If SCT isrequired to indemnify ARTC for SCT’ s employees not
being lawfully on the track, it makes sense that ARTC indemnify SCT when SCT’s
employees are lawfully on the track; and

Sub-clause 15.2 (&) contains no sub-clause (v) found in sub-clause 15.1 (a). We
consider sub-clause 15.2 (@) should be amended to include a reciprocal sub-clause.
If ARTC becomes aware of for example that children have been repeatedly putting
boulders, rocks or other obstructions on tracks at a certain location but takes not
action to prevent further occurrence or to police the situation then clearly ARTC
would be negligent if a derailment occurred and in those circumstances, SCT
should not be liable just because track damage was caused by its train due to the
acts of athird party.

5. ARTC’s Obligation to Repair and Maintain the Network

Sub-clause 6.1 provides that ARTC agrees to maintain the Network to the higher of:-

@
(b)

(©

The standard existing at the Commencement Date;

If ARTC isrequired to be an accredited owner, the minimum standard required to
maintain its accreditation as a track owner; and

Such other standards as the other parties may agree.



The obligation to maintain the Network to a standard existing at the Commencement Date is not
appropriate particularly in view of the fact that operators are required to maintain rolling stock to a
“sufficient standard of safety and to a sufficient level of operational efficiency”.

The obligation for ARTC to maintain the Network to the minimum standard required to maintain
ARTC's accreditation is also not appropriate. Operators are not in a position to be aware of what
minimum standard is required in order for ARTC to maintain its accreditation as a track owner.

In the absence of the agreement setting out the standards to which the track should be maintained,
operators are not able to conduct a risk based assessment prior to accessing the track.

There should be an obligation on ARTC to maintain the track in accordance with the appropriate
standards and codes and at least to a “sufficient standard of safety and to a sufficient level of
operational efficiency” and best practices.

Termination

Clause 14 provides that ARTC may issue an operator with a Rectification Notice which may
address such issues as safety. If an operator does not provide a satisfactory response to the
Rectification Notice, then the ARTC may suspend the rights of the operator. If, following
suspension, the operator still does not cure the default, ARTC may terminate the agreement if, in
its sole opinion, it forms the view, without any reference to independent standards (for example
ASA4292) that the default has not been cured.

We are concerned as to the operation of this clause because:-

1 It allows the ARTC to make decisions in relation to issues which would otherwise
be the subject of an operator’ s accreditation. An operator’s accreditation is
overseen by the various regulatory authorities and not the ARTC;

2. This clause would add another layer to SCT’ s accreditation requirements and
would lead to increased costs and possibly different decisions by both the regul ator
and the ARTC in relation to the same accreditation issues; and

3. Circumstances could arise where the agreement places ARTC in a position where it
could terminate an operator’ s access arrangement by reason of a matter which
would otherwise be the subject of audits forming part of an operator’s continuing
accreditation.

If an operator has maintained its accreditation (which is regularly monitored by internal and
external audits), then that operator should not be in jeopardy of having its access agreement
terminated by reason of matters which are the subject of an operator’ s accreditation.

If ARTC reasonably believes that a particular train service should not be operating because of a
safety issue etc, then the ARTC should be allowed to stop that particular train service and report



10.

the particular issue to the accreditation authorities. Thereafter, an operator’s rights under an
access agreement must not be affected whilst that operator continues to maintain its accreditation.

Operator’s Obligations not to Materially Change the Network

Sub-clause 5.5 (g) provides that the operator agrees not to materially change, alter, repair, deface,
damage or otherwise affect any part of the Network.

The word “materialy” should be replaced with the word “willfully”. As noted above, operators
should only be liable for damage to the Network where that operator is negligent.

Operator’s Obligation to Upgrade Equipment

Sub-clause 5.5 (h) provides that the operator shall be required to upgrade its communication
equipment after receiving reasonable notice (following consultation) from ARTC.

As noted previoudly, it is only fair that there be a requirement for ARTC to act reasonably when
requiring operators to upgrade communications equipment.

Re-Neqotiation of Long-Term Contracted Path

Sub-clause 2.8 (€) provides that if ARTC has not submitted an undertaking to the ACCC, then the
terms and conditions of a new access agreement (including charges) shall be determined by ARTC
acting reasonably.

Sub-clause 2.8 (d) provides that where ARTC has submitted an Access Undertaking to the ACCC,
then the terms and conditions of the new track access agreement (including charges) shall be
determined by the Access Undertaking.

Y ou have previously advised us that you are not prepared to amend this clause so that ARTC is
required to act reasonably in the event the Access Undertaking has not been accepted.

We do not understand your objection to our request particularly given that until an Access
Undertaking has been accepted by the ACCC, the parties are in the same position as if no Access
Undertaking had been submitted.

It is not acceptable that operators who have built there business around their train paths face such
uncertainty following the expiration of those long-term paths. At the very least, those operators
require a continuation of the then current terms and conditions whilst the parties negotiate in good
faith on new terms and conditions if that is reasonably required.

Variation of Charges

You will recall that we had earlier submitted to you that any increase in the charges, pursuant to
the variation of charges clause (sub-clause 4.5) should be subject to an independent review. At
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the very least, the escalation formula provided should be used as a guide with ARTC being
required to take into account relevant issues (that are expressly referred to in the agreement) such
as whether the increase will cause a shift of freight from rail to another mode or whether it will
hinder the promotion of rail growth.

We note that ARTC'’ s position at the time was to not accept an independent review.

For the purpose of SCT’s submissions to the ACCC concerning the ARTC Undertaking, SCT will
continue to press for this clause to be amended.

New Charges

Sub-clause 4.5 (d) provides that the ARTC will immediately pass onto the operator any net effect
of any imposition of new charges or increases or decreases in new charges.

As noted previoudy, we consider that the clause is too wide and too ambiguous. ARTC should
set out clearly and concisely what it proposes in regard to exactly which charges. The clauseis al
encompassing as it stands and despite ARTC' s advice to the contrary the clause could enable
ARTC to pass onto operators any increase in charges ARTC was required to pay to other track
access providers/owners pursuant to existing or proposed contracts.

Obligation to Grant Security

Sub-clause 4.8(b) provides for security to be given if the operator defaults in the payment of
monies and does not remedy that default within 7 days. As previously requested, it is reasonable
to expect that an operator would be given written notice of a default prior to security being
required.

Further, sub-clause 4.8 (e) provides that if security isrequired, it will be reviewed every 12
months from the Commencement Date with the results of the review not subject to the dispute
resolution clauses. It isnot clear what a ‘review’ means. Could the amount of security required
be increased?

It isonly reasonable for this review to be subject to the dispute resolution clause.

Right to Uninterrupted Access

We believe that ARTC should provide a warranty to the effect that the operators will have
uninterrupted access which will be subject only to the application of the Network Management
Principles.

Thisway, if accessis interrupted by non-operators, then operators would have the right of
recourse against ARTC which in turn will have an avenue of redress against those third parties.
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Removal of Train Path for Under-Utilization

We remain concerned that the Under-Utilization clause, as presently drafted, does not take into
account certain seasona business that would otherwise bring growth to this market.

In respect to sub-clause 9.4, we remain concerned that an operator’s train may, through no fault of
that operator, enter the ARTC network late. In those circumstances, the path in which that train
operates would, pursuant to this sub-clause, be classified as an under-utilized path. Thisis not fair
or reasonable.

Cancellation of Scheduled Train Paths

As previoudly pointed out, we oppose the imposition of cancellation fees as we are of the view
that these fees are penalties which will hinder the promotion of rail growth. Further, ARTC's
interests are protected by the under-utilization provisions.

In relation to sub-clause 9.8 (b), we note your previous advice that, for the purpose of this clause,
SCT’ s train paths on Tuesday and Friday are like train paths and as such, we would be permitted
to transfer the allowable cancellations between those train paths pursuant to this clause.

As pointed out to you during previous meetings, our concern is that sub-clause 5.6 (c) could be
read such that these train paths, because they have different arrival and departure times, are not
like train paths and on this basis, we would not be permitted to transfer the allowable cancellations
between these two train paths pursuant to sub-clause 9.8 (b).

In relation to sub-clause 9.8 (j), we are of the view that if ARTC is able to sell to another operator
the scheduled train path which is a similar train path in terms of revenue, then, depending upon
that revenue, there should be arefund or partial refund of the cancellation charge. Further, we do
not believe it is necessary that the train path be sold within three months from the date of
cancellation. What should be relevant is the amount of revenue ARTC receives at any time during
the original term of the cancelled train path. The clause should be amended in any event to
provide certainty and so asto read “ARTC shall refund ...”.

We understand that operators have an option to contract a particular train path and specify the
days on which those paths would be used. It seems to us that the agreement is silent on this issue
and we would appreciate you providing us with further detailsin this regard. In particular, we
would like to know whether there will be any penalty free cancellations in the event we contract
the path for, say 48 weeksin a year.

Monitoring Equipment

We believe that clause 10.5 should provide for the release of collected data and information to an
operator where that data and information concerns that operator.



Further, this clause must provide that if ARTC approves for another person to collect the data or
the information, then that person must not be an operator.

17. Insurances
We remain concerned that the main insurance cover of $200,000,000 is excessive, particularly
where an operator does not carry hazardous goods. We are concerned that there has been no

analysis provided to us supporting this requirement for increased insurance cover.

In relation to sub-clause 16.2 (d), any reduction in the amounts paid by way of premiums should
be directly applied to reduce ongoing track access charges.

18. Sub-Clause 22.2 Change of Circumstances

This clause is not necessary and should be deleted.
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